fredag 27. februar 2009

Nettvett

Flere og flere skaffer seg blogg. Begrepet kommer fra det engelske ordet weblog, og er en slags dabgok på internett. Den kan handle om hva som helst, og man kan legge ut bilder, musikk, linker og videoer. Enkelte velger å ha et tema på bloggen sin, som f.eks. mote, politikk, mat, idrett, eller skoleblogg. Denne er et eksempel det sistnevnte.

Kan man skrive hva som helst på en blogg? Vel, jo, man kan vel egentlig det. Likevel bør man tenke litt over hva man legger ut, for du vet aldri hvem som leser det. Det er ikke så kult om "han jævlig stygge nerden i c-klassen" leser at du "hater han, han er så sinnsykt ekkel ÆSJ ASS!", eller om eventuelle arbeidsgivere finner ut at du fikk sparken fra den forrige jobben fordi du "satt på facebook og blogga i arbeidstida, hihi". Fullt navn og addresse bør man alltid holde for seg selv. Det samme gjelder passord, men disse reglene kan vel de fleste fra før. Her finner du flere regler. Jeg syns denne er litt fin:

Vær oppmerksom på at informasjon du legger ut i utgangspunktet vil ligge der i all evighet. Tenk derfor over om det du legger ut er noe du kanskje vil angre på siden.

Tenk på det, du.

Det er heller ikke bare det man skriver man bør tenke på. Bilder har copyright, og hvis du bruker et bilde er det fint om du linker tilbake der du tok det fra og/eller gir cred. Design er også personlig, og du burde prøve å finne ditt eget i stedet for å herme. Guro hadde for en stund tilbake hermet etter et design hun hadde sett hos Anna, og det førte til drama, ett sint innlegg, og en småsur unnskyldning. Dette er heller ikke det eneste tilfellet, det finnes mange flere eksempler, men hvem orker vel å lese fjørti eksempler på rad, hæ?

Forresten;
"Hei, vet du hva som skjedde meg i går eller?!"
"Jeg vet det, jeg har lest bloggen din"

Dét, kompis, dét er skikkelig ukult.

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar